بازآفرینی یا upcycling چیست؟
ما در خانه یا محل کارمان اجناس و کالاهایی داریم که به علت این که ظاهرا کهنه یا خراب شدن اونها رو مستقیما به سطل زباله یا سطل پسماند خشک منتقل میکنیم تا در طی عمل “دور ریختن” اونها رو از خودمان دور کنیم. چون اعتقاد داریم که این وسایل دیگه به درد ما نمیخورند!!!
ولی آیا واقعا با دور ریخته شدن از ما دور میشوند؟ در ظاهر شاید اما در عمل خیر! این دور ریختنیها با سر در آوردن از مراکز جمعآوری زباله یا ورود به آب و خاک نهایتا دو مرتبه به خود ما بر میگردند. بنابراین دیگر “دور ریختن” معنایی پیدا نمیکند!
سوال اینجاست که چه کار میشود کرد؟ پاسخها اکثرا به اصلاح الگوی مصرف، تفکیک پسماند و بازیافت اشاره دارند. اما به جز اینها با زبالهها یا پسماند خشک چه کار میتوانیم انجام دهیم تا پسماند کمتری وارد محیط زیست شود و عواقب ناشی از آن را کاهش بدیم.
پاسخ به این سوال بسیار ساده است:
“بازآفرینی یا repurposing”!

بازآفرینی عملی است که در طی آن مواد و وسایلی که بلااستفاده هستند با بهرهگیری از خلاقیت به اجناسی با کیفیت بالاتر و مفید تبدیل میشوند.
روشها و ایدههای بسیار زیادی برای بازآفرینی اجناس در محیط آرام خانه وجود دارد. این روشها به حدی گسترده هستن که میشود از آنها کتابی بدون انتها نوشت! یک شیشه مربای خالی دارید؟ تبدیلش کنید به جاشمعی یا محفظهای برای گلهای خشک و معطر! پلیور یا ژاکتتان کهنه شده؟ پس چرا از آن یک کوسن راحت درست نکنید!
بازیافت یا بازآفرینی؟!
تفاوت بازآفرینی و بازیافت در این است که در بازیافت پسماند را از طریق فرایندهایی مثل ذوب و قالبگیری مجدد به مادهای خام برای تولید محصولات جدید تبدیل میکنیم ولی در بازآفرینی از قدرت خلاقیت و طراحی استفاده میکنیم تا پسماند را به محصولی زیباتر با کاربرد متفاوت تبدیل کنیم.

شاید بپرسید که واقعا به این کار نیاز هست؟ و این طور استدلال کنید که این عمل بیمورد و وقتگیر است و میتوان به راحتی پسماند را به دست طبیعت سپرد تا به مرور تجزیه شود!
در پاسخ باید گفت البته که نیاز هست! چون در طی بازآفرینی دیگر نیازی نیست که مانند بازیافت انرژی زیادی برای تغییر شکل، ذوب و قالبگیری مجدد مواد استفاده شود و تنها با تعمیر، رنگ کردن یا تغییر کارایی یک ماده میشود به راحتی یک محصول جدید خلق کرد.
البته در مجموع اهمیت بازیافت را فراموش نکنید چون بازیافت نقش زیست محیطی بسیار مهمی در تبدیل پسماند به مواد خام اولیهی مورد نیاز برای تولید محصولات جدید و کاهش ورود پسماند به چرخه طبیعت بازی میکند.
پس هم بازیافت و هم بازآفرینی باید در کنار هم در زندگی روزمره ما وجود داشته باشند.
اگر به دنبال کسب آگاهی در زمینهی اهمیت بازآفرینی هستید پس ادامهی مقاله را از دست ندهید!
حفاظت از محیط زیست
مشاهدهی دشتی پر از زباله به هیچ عنوان چشم نواز نیست! بازآفرینی سبب کاهش مقدار پسماند ورودی به محیط زیست میشود و از طرفی دیگر نیاز نیست که به سراغ مواد خام جدید برای تولید کالا بریم.
کاهش مصرف مواد خام معادل است با کاهش آلودگی هوا، کاهش آلودگی آب و کاهش تولید گازهای گلخانهای. به عنوان مثال، استفاده مجدد از هر تن پارچه دور ریخته شده سالانه از ورود ۲۰ تن گاز CO2 به جو جلوگیری میکند. باورتان میشود؟!
محیط زیست در حال تخریب را بخوانید.
همچنین بعضی از مواد دور ریختنی حاوی ترکیبات شیمیایی خطرناکی هستند که میتوانند با ورود به خاک سبب تخریب خاک و آلوده شدن منابع آبی و در نتیجه مشکلات زیست محیطی جدی بشوند.

آلودگی هوا
علاوه بر این، زبالهها میتوانند باعث آلودگی هوا هم بشوند. به ویژه در زباله سوزی عملا گازهای بسیار مضری نظیر اکسید نیتروژن، کربن مونوکسید و ترکیبات آلی سبک وارد اتمسفر میشود. بنابراین، بازآفرینی یک عمل سبز و دوستدار محیط زیست برای پاکتر نگه داشتن زمین محسوب میشود.
حفاظت از منابع تجدید ناپذیر
به عنوان یک نمونه کوچک، آیا هیچ وقت تصور کردهاید که وقتی تصمیم میگیرید مبلمان منزلتان را عوض کنید چه حجم بالایی از چوب با ارزش را به زباله تبدیل میکنید؟ و این تنها منتهی به چوب نمیشود بلکه شامل آیتمهای با ارزشی مثل نفت و ترکیبات معدنی که منابعشان به سرعت در حال کاهش است نیز میشود.

مزیت بازآفرینی در این است که برای ساخت محصولات جدید دیگر نیازی به استفاده از مواد خام طبیعی تازه ندارید!
کاهش هزینه تولید
در مسائل تجاری، بازآفرینی به کاهش هزینه تولید کمک میکند. فرض کنید که مدیر یک کارگاه ساخت مبلمان هستید. در چنین تجارتی یکی از گرانترین پارامترهای تولید چوب است. میدانید که با تکههای اضافی چوب هم میشود با کمی خلاقیت محصولات گوناگونی تولید کرد؟ این دقیقا منطبق بر هدف بازآفرینی هست. “یعنی تبدیل چیزی اضافی و در ظاهر دورریختنی به کالایی با کاربرد مشخص“!
بازآفرینی حالا یک کارآفرینی است

بازآفرینی تنها محدود به یک محیط کوچک مثل محل کار یا خانه ما نیست و دارد به سرعت راه خودش را به صنعت باز میکند. شرکتهای بسیار موفق و پر آوازهای هستند که محصولاتشان نتیجهی همین بازآفرینی است!
شرکت TerraCycle که در سال ۲۰۰۱ با ایده پردازی یک پسر ۲۰ ساله شروع به کار کرد، یک مثال از کارآفرینی است. در این شرکت کود ورمی مایع به دست آمده از کرمهای خاکی در بطریهای نوشابه و درپوشهای اسپری استفاده شده بستهبندی شده و به فروش میرسد. شرکت تراسیکل در حال حاضر یکی از بزرگترین کمپانیهای سبز در جهان است. همچنین این شرکت پسماند خشک را به محصولات متنوع و جدیدی مثل نیمکت پارک یا کوله پشتی تبدیل میکند!

شرکت HipCycle هم کمپانی شناخته شده و معروفی است که با استفاده از بازآفرینی پسماند خشک محصولاتی سبز برای دکوراسیون منزل تولید میکند!
دوست دارید شما هم نفر بعدی باشید که از این ایده کسب درآمد میکنید؟
۸ روش آسان برای خلاقیت در محل کار را بخوانید.
تشویق خلاقیت و نوآوری
تا به حال شده از خودتان بپرسید که چرا کالاهای بازآفرینی شده معمولا شیک و منحصر به فرد هستند؟ علت این است که برای تبدیل معنادار پسماند به کالایی قابل مصرف خلاقیت بسیار زیادی لازم است. این روش مدیریت پسماند تمامی افراد فعال در این زمینه را تشویق به خلاق و نوآور بودن میکند.
بنابراین زمانی که کالایی بازآفرینی شده میخرید میدانید که دارید جنسی کاملا خاص میگیرید. بهتر است که برای تقویت خلاقیت فرزندانتان هم از همین امروز دست به کار شوید و به کمک بازآفرینی با یک تیر دو نشان بزنید!

مادرمان زمین به محبت ما نیاز دارد
در نهایت نمیتوان منکر حس دلپذیری شد که وقتی کاری برای مادرمان “طبیعت” انجام میدهیم در درون خودمان احساس میکنیم. هیچ کاری در این زمینه کوچک نیست! شما حتی اگر از یک قوطی کنسرو برای کاشت گیاهانتان استفاده کنید و یا لاستیک پاره شدهی دوچرخه را به نوارهای کشسان تبدیل کنید، هر کدام از این کارهای ظاهرا کوچک میتوانند تاثیر معناداری بر حفاظت از سیارهی زیبامان بگذارند.
سبک زندگی سبز با گیاهان را بخوانید و زندگیتان را زیباتر کنید.
به موضوع خیلی خوبی اشاره کردید، راهی که اخیرا یکسری از کشورهای اروپایی با تبلیغ، دارن مردم رو تشویق به این کار میکنن.
ما خودمون هم تو خونه دست به این خلاقیتها زدیم که علاوه بر کاهش زباله، خیلی میتونه به کاهش هزینه های اضافه کمک کنه
خوشحال هستیم که مقاله مورد توجه شما قرار گرفت نگار عزیز و ما هم نهایت تلاشمون را می کنیم تا این عمل در کشور زیبامون مورد توجه بیشتری قرار بگیره
و آفرین بر شما که به کمک خلاقیتتون این مسیر سبز رو در پیش گرفتید و مطمئنا الگویی برای دوستان و آشنایانتون خواهید بود 💚💚💚💚💚💚
به امید زمینی بدون زباله
من به عنوان یه دختر هشت ساله خیلی دوست دارم که مراقب کره زمین باشم تا همیشه سبز و زیبا بمونه.
من دوست دارم تا یاد بگیرم چطور بازآفرینی کنم و از خلاقیتم استفاده کنم 😍😍😍😍😍😍😘
نیکای عزیز خیلی عالی هست که شما با این سن به فکر محیط زیست هستید و به نسل شما افتخار میکنیم 💚💚💚
ایکاش ایده های بیشتری برای استفاده از اینجور وسایل بهمون میدادید
صابره عزیز
ممنون از توجه شما 💚🌟
اگر مایل هستید ازتون دعوت میشه صفحه اینستاگرام آوای طبیعت (nature.sound.a) را که در این زمینه فعال هست دنبال بفرمایید 🙂